Till innehåll på sidan

Living Lab 3:1: Utforskar hållbart medborgarskap

Tillsammans med 14 hushåll undersöker Living Lab Riksten hur nya mobilitetstjänster fungerar för människors vardagsresande.

En viktig del av forskningen i Mistra SAMS fas 2 är att designa, implementera och upprätthålla så kallade Living Labs som tillhandahåller empiriskt material och plats för transdisciplinärt lärande inom programmet. Vi använder en designansats för att samskapa och iterera alla delar av Living Lab med olika intressenter och provar framtidens prototyper i vardagen.

14 medforskare engagerade i Living Lab Riksten

I september 2022 lanserades Mistra SAMS Living Lab Riksten, som ligger i det semi-urbana området Riksten utanför Stockholm i Botkyrka kommun. För att sätta upp Living Labbet höll vi samskapande workshops och intervjuer med medborgare som bor och verkar i Riksten samt med offentliga aktörer och marknadsaktörer med anknytning till området. Vi analyserade dessa aktörers behov och intressen i relation till möjligheten att avveckla bilberoendet.

Fjorton medforskare bosatta i Riksten är engagerade för att ta del av Living Lab. Genom en smartphone-applikation som vi utvecklat och lanserat för ändamålet (SAMSAS) har deltagarna tillgång till elcyklar placerade strategiskt i Riksten och till en co-working hub i närliggande Tullinge. Deltagarna har också satt upp individuella mål för att minska bilanvändningen och kommer att spåra sina bilresor med hjälp av appen.

Tillsammans skapar vi en prototyp för framtidens resvanor

Living Lab Riksten är utformat utifrån antagandet att för att ändra resebeteende måste människor prova nya sätt att resa och finna dessa nya mobilitetsmetoder meningsfulla och genomförbara i deras vardag. Enkel tillgång till relevanta mobilitets- och tillgänglighetstjänster är avgörande för att etablera nya resvanor.

I Living Lab Riksten skapar vi prototyper av framtida möjligheter för sådana servicesystem. Utmaningarna som medforskarna får i SAMSAS-appen sporrar dem att prova nya och hållbara sätt att resa. Genom det får de också möjlighet utforska innebörden av ett hållbart medborgarskap. Utmaningarna är utformade på ett sätt som ska ge deltagarnas olika perspektiv på medborgarnas roller i transformationsprocesser.

Under de kommande månaderna kommer forskare från Mistra SAMS att genomföra flera omgångar av intervjuer med medforskarna och analysera den potential som mobilitets- och tillgänglighetstjänster har för att förändra medborgarnas mobilitetspraxis och ge drivkraft mot en framtid med mer hållbart och rättvist resande.

Om Living Labs inom Mistra SAMS-projektet

Labbet i Riksten är det tredje inom forskningsprojektet Mistra SAMS. De två tidigare har undersökt dels hur ekonomiska incitament påverkar vardagens resor, dels hur en professionell arbetsmiljö nära hemmet, och nya mobilitetstjänster, fungerar i verkligheten.