Till innehåll på sidan

Living lab 2: Jobba nära, resa smart

Mistra SAMS andra living lab undersökte hur en professionell arbetsmiljö nära hemmet i kombination med nya mobilitetstjänster fungerar i praktiken.

Vårt jobbhubb i Tullinge utvecklades som ett Living Lab 2019–2021, och drevs därefter under ett år som en kommersiell pilot av Botkyrka kommun i samarbete med en lokal entreprenör, Vakansa. Pilotprojektet avslutades i slutet av 2022. I början av 2023 kommer Botkyrka kommun att publicera en rapport om pilotfasen av jobbhubben. De slutliga forskningsresultaten i Mistra SAMS kommer att publiceras 2023.

Vad är en jobbhubb?

Deltagare i forskningsprojektet fick tillgång till en fullt utrustad professionell arbetsplats i en gemensam lokal mittemot Tullinge station samt rese- och servicetjänster som till exempel bilpool och samåkning. Samtliga tjänster bokades i en webbapp som även fungerade som reseplanerare och lät deltagarna jämföra olika tjänster. Exempelvis kunde de boka och betala taxi och kollektivtrafikresor direkt i appen. Dessutom erbjöds deltagarna olika incitament för mer hållbar mobilitet.

Syfte och mål med studien

Studien var ett samarbete med deltagarna i Living Labbet och tillsammans undersökte vi hur den här typen av tjänster och incitament fungerar i människors arbetsliv och vardag. Målet var att tillsammans med andra partners såsom arbetsgivare och myndigheter skapa smarta och hållbara lösningar för framtiden.

Syftet med studien var att undersöka om en professionell arbetsmiljö och tillgång till en arbetsgemenskap i närsamhället kan göra det möjligt att arbeta nära bostaden några dagar i veckan, samt om detta i kombination med olika mobilitetstjänster kan leda till minskad miljöbelastning av privat bilåkande.

Varför är jobbhubbar klimatsmarta?

Jobbhubbar utanför centrum kan vara bra för hållbarheten av flera skäl:

  • de kan avlasta vägar och kollektivtrafik genom att ta bort resenärer under pendlingens rusningstid
  • de kan dra ner trafiken totalt sett om boende i närheten får lättare att arbeta utan bil
  • de kan bidra till mer liv och rörelse utanför stadscentran.

I Stockholm kan jobbhubbar bidra till att staden kan växa utan att det leder till ökad bilträngsel och överbelastning i kollektivtrafiken. Hur det det kan fungera i praktiken är vad som undersöktes i detta Mistra SAMS Living Lab, som påbörjades den 1 februari 2019.

Nästa steg för forskning om jobbhubbar 2023

Living Lab-studien har lett till flera intressanta spår om vår post-pandemiska verklighet, där digitalt arbete är det nya normala för många människor.

Under 2023-24 kommer Mistra SAMS fortsätta att undersöka kommunens roll i etablerandet av lokala arbetsplatser men också utforska möjligheterna för arbetstagare inom kommunala och statliga myndigheter att arbeta ifrån dessa arbetsplatser i andra regioner eller runt om i landet ett par dagar i veckan. Det innebär till exempel att någon som arbetar på en statlig myndighet i Stockholm kan sitta på en statlig myndighet i Umeå några dagar i veckan, eller att någon som arbetar på ett kommunkontor i Stockholms innerstad kan arbeta från ett kommunkontor i en annan del av regionen.

Slutligen kommer Mistra SAMS att utforska hur den ökade användningen av digitala tjänster kan påverka utsläpp och energiavtryck.

Publikationer kopplade till Living Lab #2