Till innehåll på sidan

Mistra SAMS tar forskningen ut ur elfenbenstornet

Publicerad 2023-09-14

Jacqueline Klopp, från International Scientific Advisory Panel, säger i en intervju att Mistra SAMS forskning är viktig när vi nu står inför klimatförändringarna. - Och att den innovativa metoden med living labs ger upphov till mycket intressant forskning.

Dr. Jacqueline Klopp är co-director för Center for Sustainable Urban Development vid Columbia University. Hon är också medlem i International Scientific Advisory Panel - ISAP, som bidrar till den vetenskapliga bedömningen av Mistra SAMS, genom att utvärdera forskningshöjd och innovation.

Hennes forskning om hållbara transporter, data och teknik utforskar sambanden mellan infrastruktur, markanvändning, föroreningar och klimatförändringar.

När hon tillfrågas om Mistra SAMS forskningsprogram betonar hon hur viktigt det är att forskningsprogrammet tar forskningen ur elfenbenstornet och använder living labs för att samskapa forskning tillsammans med medborgare, beslutsfattare och företag. Genom att erbjuda nya mobilitetstjänster inom forskningsprojektens living labs, kan forskarna testa olika mobilitetsalternativ i verkliga livet, för att komma bort från bilberoendet.

Hållbara mobilitetssystem utvecklas med living labs

"Att bygga hållbara mobilitetssystem som skapar tillgänglighet är mycket viktigt för våra liv och för vår planet"
säger Dr. Jacqueline Klopp.

Mistra SAMS forskning handlar om inbyggda utmaningar i utformningen av städer och förorter, som gynnar bilresor. I forskningsprojekten används living labs för att utforska andra typer av mobilitet, som skapar fler valmöjligheter för människor. Bilberoendet är ofta inbyggt i bostadsområdena, med liten tillgång till andra alternativ.

"Det här är ett enormt problem för ungdomar, äldre, personer med funktionsnedsättningar och i princip alla människor som inte kör bil eller inte vill köra bil."

Text: Jenny Rosen