Till innehåll på sidan

Forskning om professionella arbetsplatser, nära hemmet

Vill du hjälpa oss forska kring framtidens arbetsplatser?
Prova en professionell superlokal jobbhubb, spara tid genom att slippa pendla, testa nya lösningar för distansarbete, och gör en insats för forskningen!

Med start 2019 kommer forskningsprogrammet Mistra SAMS att erbjuda möjlighet till att få tillgång till en jobbhubb i Tullinge Centrum, i kombination med tjänster som kan bidra till mindre bilbehov på fritiden och arbetet. Jobbhubben är placerad mitt i Tullinge Centrum, på cykel- och gångavstånd till bostadsområden. Tullinge pendeltågsstation ligger på fem minuters avstånd. Hubben ska fungera som ett så kallat ”Living Lab” vilket innebär att något testas i forskningssyfte i en grupp människors verkliga vardag. Forskare kommer följa de som deltar i studien genom att arbeta i jobbhubben. Syftet är att se hur en professionell arbetsmiljö nära hemmet, och nya mobilitetstjänster, fungerar i verkligheten.

Mer information om jobbhubben hittar du via dänna länk

Anmälan är för närvarande stängd.

Kontaktperson:

Ida Forss, iforss@kth.se

Om studien:

Syftet med studien är att undersöka om en professionell arbetsmiljö och tillgång till en arbetsgemenskap i närsamhället kan göra det möjligt att arbeta nära bostaden några dagar i veckan, samt om detta i kombination med olika mobilitetstjänster kan leda till minskad miljöbelastning av privat bilåkande.

Hubben kommer att erbjuda en god arbetsmiljö med en person anställd som värd med ansvar för praktiska uppgifter på kontoret (printrar, tele- och videoutrustning, kaffe/te) och för att etablera en arbetskultur som bidrar till hubbens attraktivitet. Lokalen kommer att designas av inredningsarkitekt, och anpassas för flexibelt arbete med möjlighet till distansmöten.Vid hubben och i närområdet kommer det även att erbjudas andra tjänster som bidrar till mindre bilåkning på fritiden och arbetet. Exempel på sådana tjänster kan vara service för de som cyklar, minibussar “on-demand” till fritidsaktiviteter, samåkning i bilpoolsbilar, med mera.

Värdet för den som bor i närheten:

  • En professionell arbetsplats nära bostaden - inte jobba hemma, utan med kollegor på en professionell arbetsplats.
  • Underlätta livspusslet. Flexibelt och bekvämt att ta sig fram och tillbaka till arbetet.
  • Möjlighet att gå och cykla till arbetet och på så sätt spara kostnader för bilåkande
  • Spara tid som kan användas till fritidsaktiviteter tillsammans med familj och vänner.
  • Prova nya mobilitetslösningar för att ta sig till huvudkontoret de dagar då det behövs.
  • Kombination med e-möteslösningar – som t.ex. virtuellt fönster till huvudkontoret för informella samtal
  • Bidra till forskning om framtidens mobilitet och tillgänglighet!

Värdet för arbetsgivare:

  • I framtiden kommer vi att behöva resa mindre – det blir dyrare, och nya miljökrav kommer att ställas. Deltagande hjälper organisationen förbereda sig för detta.
  • Attraktiv arbetsgivare! Lokala jobbhubbar kan minska restiden för de anställda vilket gör det lättare att behålla och även vinna anställda som bor långt från
    huvudkontoret.
  • En professionell jobbhubb löser problem med arbetsgivarens ansvar för arbetsplatsen, som kan hindra regelbundet arbete från hemmet idag.
  • Möjlighet att spara pengar genom att ha färre kontorsstolar på dyra centrala platser (det är lägre hyror i Botkyrka än i Stockholms City).
  • Bidra till forskning om framtidens mobilitet och tillgänglighet!