Till innehåll på sidan

"Vi måste minska efterfrågan på transporter"

- Karolina Isaksson i Godmorgon världen om att minska biltrafiken i städerna.

Karolina Isaksson, professor i transportplanering vid VTI och biträdande programchef för Mistra SAMS
Karolina Isaksson, professor i transportplanering vid VTI och biträdande programchef för Mistra SAMS. Foto: Tobias Sandblad /Sveriges Radio
Publicerad 2023-10-02

Hur ska bilberoendet minska i städer som bjuder in till bilåkande? Det diskuterades i Godmorgon Världen när Karolina Isaksson, professor i transportplanering vid VTI och biträdande programchef för Mistra SAMS, medverkade den 1 oktober.

Kollektivtrafik och cykel lyfts ofta som lösningar på att städerna ska kunna ställas om för effektivare transporter med mindre utsläpp. Men går det att ställa om städer som är planerade med bilen i centrum? Hur ska en omställning kunna genomföras?

Målen för framtidens städer

Att bygga staden för bilen tillhör en historisk stadsplanering. Klarabergsleden, där Sveriges Radios Tobias Sandblad möter Karolina Isaksson, byggdes om när bilen var på frammarsch under efterkrigstiden. På många ställen byggdes städer om så här, för att ge bilen plats. Det förknippades med framsteg, utveckling och frihet.

Men dagens samhälle står inför nya utmaningar och städerna behöver ställa om igen. Karolina Isaksson förklarar att bilåkandet måste minska om vi ska klara både klimatmålen och andra hållbarhetsmål. Man måste lösa problemen med utsläppen från avgasrör, men också saker som markanvändning, trängsel, och att städer med hårdgjorda ytor får betydligt sämre resiliens i extremväder.

”Teknikutveckling och elektrifiering är jätteviktiga åtgärder, men det kommer inte att lösa det här, vi måste också minska efterfrågan på transporter,” säger Karolina Isaksson i radioprogrammet.

Då kan fördelning av gaturymmet vara en tydlig styrsignal, konstaterar hon.

Viktigt att skapa helhetsbild

Karolina Isaksson vill lyfta diskussionen från enskilda åtgärder till stadsbilden som helhet. Vad är det för stadsmiljö vi vill skapa? Finns det en vision för staden? För den enskilda medborgaren i staden är berättelsen väldigt viktig om man vill skapa förståelse för olika åtgärder. ”Varför gräver dom upp den här gatan?”

”Det som är väldigt viktigt nu är att skapa förutsättningar för fler städer och regioner att gå längre. Vi står inför en jättestor utmaning och det är viktigt att vi klarar det här,” avslutar Karolina Isaksson.

Hör hela programmet här