Till innehåll på sidan

Kunskap och insikter till samhället

Mistra SAMS årsrapport 2023

Publicerad 2024-04-04

2023 var ett intensivt klimatpolitiskt år. EU:s klimatpaket Fit for 55 har betonat behovet av snabba utsläppsminskningar och att varje medlemsland måste göra sin del av arbetet. FN:s klimattoppmöte i Dubai och överenskommelsen om att världens länder ska ställa om från fossila bränslen understryker vikten av att snabbt gå från "vad" till "hur" i arbetet med att minska utsläppen. Mistra SAMS forskning ligger rätt i tiden!

Under det senaste året har forskning som publicerats inom programmet visat att elektrifiering är viktigt, men långt ifrån tillräckligt för att nå utsläppsmålen. Andra resultat visar på vikten av att stärka kopplingen mellan den typ av framtidsprototyper som testas i programmets Living Labs och det strategiska planerings- och utvecklingsarbete som bedrivs inom trafik- och stadsplanering samt i samverkan med näringsliv och civilsamhälle på lokal och regional nivå.

Under 2023 präglades Mistra SAMS av ett intensivt arbete med att samla in empiri och analysera vad omställningen till hållbart resande och hållbar tillgänglighet innebär för olika grupper på olika platser. Ett intressant exempel var det tidsbegränsade försöket med en tjänst som förstärker den ordinarie kollektivtrafiken för pendlare med obekväma arbetstider.

Andra ämnen som har präglat programmets arbete under det senaste året har varit lokala förändringsprocesser, medborgarnas erfarenheter av att ställa om till ett mer hållbart vardagsresande, hållbara affärsmodeller och tjänstekoncept samt interaktiva workshopmetoder för lärande och erfarenhetsutbyte om hållbar omställning över organisations- och ämnesgränser.

Nya frågor och perspektiv inkluderar visionernas roll i omställningen, konsumtionsbaserade utsläppsmål och deras relation till det klimatpolitiska ramverket, frågor om tidtabeller i kollektivtrafiken, indirekta effekter av ökad användning av virtuell verklighet samt politiskt ledarskap för omställningen.

Läs årsrapporten för 2023 om resultaten från våra Living Labs, insikter som delats med beslutsfattare och planerare, mediegenomslag och publikationer: Mistra SAMS Årsrapport 2023 (pdf 4,8 MB)