Till innehåll på sidan

Avslutningsfirande i Living Lab Riksten

Det har varit ett roligt och insiktsfullt år för både forskare och medforskare.

Medforskare och forskare samtalade om året som gått, under avslutningsträffen i Living Lab Riksten.
Medforskare och forskare samtalade om året som gått, under avslutningsträffen i Living Lab Riksten. Foto: Jenny Rosen
Publicerad 2023-10-10

Söndagen den 1 oktober träffades forskare och medforskare i Mulleparken över fin-fika och samtal. De boende medforskarna i Riksten delade sina personliga insikter från året som gått, då de testat olika lösningar för att minska sina bilresor.

Tårtan på avslutningsfirandet.
Det bjöds finfika med tårta och medforskarna kunde titta på statistik över hur mycket de olika mobilitetslösningarna använts.

Living Lab Riksten har pågått från hösten 2022 till 2023 och tack vare det har forskarna kunnat följa medforskare och testa mobilitetslösningar under ett helt år, med skiftande årstider och förutsättningar. Tillsammans med medforskarna i Living Lab Riksten har de studerat hur nya tjänster har kunnat integreras i människors vardagsliv och om det har kunnat bidra till att minska bilberoendet i området.

Det har varit ett år fyllt av insikter och jätteroligt att få träffa de fjorton medforskarna, ta del av deras engagemang och höra deras berättelser, sa forskarna Jonas Ihlström och Mia Hesselgren, som var med och arrangerade firandet.

En viktig del av Living Lab Riksten var SAMSAS-appen, där medforskarna har bokat de olika cyklarna i den lokala el-cykelpoolen och skjuts genom en utökad kollektivtrafik med samåknings-taxi. I appen har medforskarna även kunnat följa och planera sina resor.

Under avslutningsfirandet tackades medforskarna för sina viktiga bidrag till forskningen och tilldelades diplom.

"Att jag vågade åka elsparkcykel!"

Medforskaren Ylber, under avslutningsfirandet i Riksten.
Medforskaren Ylber, under avslutningsfirandet i Riksten.

Avslutningsfirandet gav tillfälle att lyssna till medforskarnas insikter från Living Lab Riksten, och för deltagarna att dela erfarenthet med varandra. Det rådde enighet om att det behövs tillgängliga mobilitetslösningar och kommunikationer för att kunna komma ifrån bilberoendet. Och det fanns ett hopp om att kommunen ska både stärka kollektivtrafiken och fortsätta erbjuda de olika formerna av cyklar att hyra, när nu forskningsprojektet avslutas.

Medforskaren Pernilla under avslutningsfirandet i Riksten. Foto: Jenny Rosen
Medforskaren Pernilla under avslutningsfirandet i Riksten. Foto: Jenny Rosen

Det har varit jättekul att få chansen att prova på olika sätt att ta sig fram och att utmana rädslor, som när hon testade elsparkcykel, tycker medforskaren Pernilla. Medforskaren Ylber håller med, det har varit roligt, utmanande och nytt, säger han. "Det är en jättebra lösning för att ta hand om miljön och klimatet, så slipper man köra bensinbil in till Tullinge," tycker Ylber om att ha olika bokningsbara mobilitetslösningar nära till hands.

Pernilla håller med, hon gör gärna resorna med cykel men har också märkt att det tar längre tid. "Lastcyklarna har varit väldigt behändiga när man ska uträtta något ärende, åka och handla eller kasta skräp eller så, jag skulle jättegärna vilja att det fanns sådana att låna, jag vill inte ha en egen tror jag, men gärna att det finns att låna här så att jag slipper att ta bilen till de resorna," säger Pernilla, medforskare i Living Lab Riksten.

Text: Jenny Rosen