Till innehåll på sidan

Workshop: "Nu realiserar vi hållbar omställning på transportområdet!"

Publicerad 2024-04-18

Den 10-11 april samlades 25 tongivande experter och företrädare från civilsamhälle, näringsliv, offentlig sektor och akademi för en workshop organiserad av Mistra SAMS på Vår Gård i Saltsjöbaden.

Under workshopen utvecklades förslag på konkreta initiativ som kan genomföras i närtid och bidra till påskyndad omställning i linje med 2030-målen.

Förslagen handlade bland annat om att tillämpa 15-minutersstaden i den svenska kontexten, gemensam statlig målstyrning, stärkt inkludering av lokalsamhället och en bredare diskussion om mobilitetsrättvisa, utvecklade ekonomiska styrmedel, ett stärkt framtidsperspektiv i samtida planering och behov av nya arbetsmetoder och förhållningssätt med fokus på att testa och lära med tydlig analys och uppföljning inklusive datadrivna arbetssätt.

Deltagarna var nöjda med dagen. Och i maj kommer vi att träffas igen för en uppföljande workshop.

"Det har varit en väl sammansatt grupp som har fört samman många olika expertområden och möjligheter att utbyta perspektiv," sammanfattade deltagarna.

15-minutersstaden

15-minutersstaden är ett koncept för stadsplanering där vardagliga aktiviteter och tjänster enkelt kan nås inom 15 minuter. I 15-minutersstaden kan man arbeta, shoppa, utbilda sig, ha tillgång till sjukvård och fritidsaktiviteter på 15 minuter till fots, med cykel eller kollektivtrafik från vilken punkt som helst i staden.